Commercieel manager Ardon van Holst van Alklima / Mitsubishi Electric
“All-electric ready het beste vertrekpunt om gas op termijn vaarwel te zeggen”
De warmtepompen van Mitsubishi Electric zijn niet aan te slepen. De productiecapaciteit in Schotland is inmiddels verdubbeld, in Turkije wordt een nieuwe fabriek gebouwd, en ook daar wordt de beoogde productie in de kortste keren verdubbeld. Voor Ardon van Holst, commercieel manager bij exclusief distributeur Alklima, zijn het uitdagende tijden. “De vraag gaat door het dak. Debet daaraan is onder andere het All-electric ready concept, dat vooral interessant is voor woningen die vóór het jaar 2000 zijn gebouwd.”
“De opdracht om te verduurzamen is duidelijk. Linksom of rechtsom, we gaan van het gas af. We hebben daarvoor als samenleving duidelijk afspraken gemaakt. Algemeen aanvaard is dat de warmtepomp de CV-ketel gaat vervangen”, aldus Van Holst. “Voor woningen die na het jaar 2000 zijn gebouwd is dat een no-brainer. Deze voldoen qua isolatie en bouwkundige inrichting aan alle eisen om er een warmtepomp in te hangen. De uitdaging zit in de woningen van vóór 2000. Meestal zijn daar aanpassingen, zoals isoleren en een laag temperatuur afgiftesysteem, nodig voordat de warmtepomp de juiste oplossing is.”
“En dan wordt het interessant, vertelt van Holst. “Kies je voor een ‘gedwongen huwelijk’, of ga je voor een verbintenis die toekomstbestendig is. Zo toekomstbestendig, dat je op een bepaald moment kunt zeggen: ik ga van het gas. Met een gedwongen huwelijk bedoel ik dat je kiest voor een traditionele hybride oplossing. Een kleine warmtepomp en de traditionele CV ketel die elkaar ondersteunen. De één kan dus niet zonder de ander. Dat noem ik een gedwongen situatie.”
“Wij geloven in onze ‘All electric ready’ oplossing. Een oplossing die óók kan voorzien in de warmtevraag als er geen koppeling meer is met de CV ketel. Je kunt je natuurlijk afvragen waarom je dan niet net zo goed meteen de CV ketel kunt vervangen door de warmtepomp. Een terechte vraag. Met ons All electric ready concept stellen we de bewoner in staat in zijn eigen tempo bouwkundige aanpassingen te plegen, bijvoorbeeld te zorgen voor goede isolatie, betere beglazing en het toepassen van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Als de bewoner er letterlijk klaar voor is, schakelt hij de CV-ketel uit en is hij honderd procent elektrisch. All-electric ready wordt All-electric. Hiermee hebben we de ultieme oplossing om slim te verduurzamen. Ook financieel op de langere termijn is de all-electric ready oplossing veel interessanter.”
Een overweging zou ook kunnen zijn om de traditionele CV ketel nog maar een keer te vervangen in de hoop dat de prijzen van warmtepompen nog fors dalen?
“Ik verwacht geen grote prijsdalingen. De warmtepomp maakt in feite gebruik van de techniek van een airconditioningsysteem, in die zin is de techniek al uit en te na doorontwikkeld en is er al voldoende schaalgrootte in de productie. Je kunt de investering natuurlijk ook niet los zien van de steeds maar stijgende gasprijzen. De winst zit in het gas dat je uitspaart. Een nieuwe CV ketel is geen slimme oplossing.”
Waar liggen de grote uitdagingen?
“Wereldwijd zien we een groeiende vraag naar warmtepompen. Tegelijkertijd hebben we problemen met de beschikbaarheid van grondstoffen, ook is transport op dit moment een probleem, koppel daaraan ook nog de krapte op de arbeidsmarkt en je ziet dat we in een uitdagende fase zitten. Onze grootste uitdaging zit in de uitrol van het concept All-electric ready. Een warmtepomp installeren is iets anders dan het plaatsen van een CV ketel. We nemen de installateurs bij de hand. We bieden tools voor het maken van besparingsberekeningen. Met een CV ketel stook je door overcapaciteit alle isolatielekken in de woning weg. Zo werkt dat niet met een warmtepomp.”
Hoe pak je dat concreet aan?
“Als Alklima helpen wij de installateur met de tools, we bieden trainingen aan, helpen hem in het verkooptraject en hij kan terugvallen op een serviceorganisatie voor het geval hij er zelf niet uitkomt. De nieuwste loot is een podcast serie over het All-electric ready concept. Om het concept tussen de oren van de consument te krijgen zijn we een samenwerking gestart met de KNVB, met als invalshoek ‘De Groene club’.”
“Er zijn zo’n drieduizend sportlocaties, we willen ons steentje bijdragen om die te verduurzamen. Interessant op dat type locaties is de koppeling solar – warmtepomp. Voor voetbalclubs is de overstap naar All-electric ready extra interessant om hun energiekosten naar beneden te krijgen. Aangezien er veel gedouched wordt is dat extra interessant voor de clubs. Via de clubs gaan we uiteindelijk ook de consument bereiken.”
Waar staan we over vijf jaar?
“Tja, er gebeurt zoveel dat ik me niet aan voorspellingen waag. Er gebeurt op dit moment zoveel. We konden ons 3 jaar geleden ook niet voorstellen wat de gevolgen zouden zijn van een pandemie. Daarom is het doen van voorspelling zo lastig. Wat ik wel durf te zeggen: over vijf jaar zit ons All-electric ready concept tussen de oren van heel veel mensen.”