Het natuurhuis komt eraan
De teller staat inmiddels op zeventig inzendingen, vertelt projectontwikkelaar Rosa Bos van Ballast Nedam Development. “Ja, ik ben heel blij dat er zoveel animo voor is. Je ziet dat veel partijen bezig zijn met duurzaamheid. Het gaat echt om serieuze inschrijvingen. Bos is de drijvende kracht achter de competitie ‘Natuurhuis’. De winnaar wordt gepresenteerd op dinsdag 26 april op Futurebuild Digital.
De gebiedsontwikkelaar heeft er een pilotproject voor ter beschikking gesteld in het Brabantse Heeze, waar woningen zullen worden gebouwd met een honderd procent positieve klimaat-impact. Rosa Bos: “We bouwen nog steeds huizen zoals we dat honderd jaar geleden deden. Gaan we zo door dan halen we de klimaatdoelstellingen nooit. Daarom moet het anders.”
Ballast Nedam Development maakt zich – met CEO Onno Dwars voorop – hard voor het halen van klimaatdoelstellingen. Deels ideologisch, maar vooral uit noodzaak. Doen we niets dan passeren we de anderhalve graad opwarming ruimschoots. Rosa Bos: “Natuurlijk zit daar een stuk ideologie in, maar we zijn ook heel praktisch. We zullen CO2-neutrale huizen moeten bouwen, we willen vooral kennis vergaren en deze ook delen. Dat is de achtergrond van de competitie.”
Waaraan moet een Natuurhuis voldoen?
“Het moet CO2 negatief zijn, energiepositief, met een focus op biobased en natuurinclusief bouwen. Bovendien moet je er goed in kunnen wonen, er moet sprake zijn van een gezond leefklimaat. Je ziet wel eens villa’s staan die aan al deze voorwaarden voldoen. Trotse eigenaar, maar daar gaat het ons niet om. Er ligt een enorme bouwopgave, wij zijn vooral geïnteresseerd in de mogelijkheden voor rijtjeswoningen. Daarom moet het Natuurhuis ook betaalbaar en schaalbaar zijn.”
Kun je wel op zo’n grote schaal natuurhuizen bouwen?
“Denk jij van niet? Het Natuurhuis kan prefab gebouwd worden. Door de productie van deze huizen grotendeels naar een fabriek te verplaatsen, is de bouwtijd aanzienlijk korter. Juist biobased materialen zijn uitermate geschikt voor een industriële manier van bouwen. We voelen aan alle kanten de noodzaak om anders te bouwen. Ballast Nedam Development wil daarin innovatief koploper zijn. We willen kennis verwerven en deze ook delen. Als de huizen eenmaal staan, willen we ook monitoren wat per saldo de milieuwinst is. Als bedrijf willen we klaar voor de grote vraag die wij verwachten.”Om hoeveel woningen gaat het in Heeze?
“We hebben het binnen een project over twee rijtjes, in totaal gaat het om tien woningen. Wordt het een succes – en daaraan twijfel ik niet – hebben we genoeg projecten liggen waar we er mee aan de slag kunnen.”Kun je iets zeggen over de inschrijver?
“Er zijn twee groepen. Je hebt de conceptaanbieders, denk in dit geval aan fabrieken gespecialiseerd in modulaire woningen. De tweede groep zijn consortia van onder andere architecten, adviseurs, leveranciers met een bouwpartij. Wij staan voor alle bloedgroepen open. Afhankelijk van de winnaar zullen we kijken hoe we die tien woningen kunnen realiseren.”Heb je er vertrouwen in dat we op grote schaal natuurhuizen gaan bouwen?
“Altijd lastig iets over de mate van succes te zeggen als we nog in de aanmeldfase zitten. Van de zeventig ontwerpen gaan we op korte termijn terug naar tien, aan vier inzenders vragen we hun ontwerp verder uit te werken om uiteindelijk te komen tot één winnaar. Heb ik er vertrouwen in? Ja, als ik zie wat er aan inzendingen binnen is gekomen. Bovendien, we moeten op grote schaal het roer omgooien. Een alternatief is er simpelweg gewoon niet, daar ben ik van overtuigd.”Futurebuild Digital | 26 april
Dinsdag 26 april aanstaande gaan professionals uit de bouw, vastgoed en corporatiesector online praten over de toekomst van biobased materials en urban mining tijdens Futurebuild Digital.
Bekijk hier het hele programma