Jan Walrecht van strotec gelooft in stro
Jan Walrecht van Strotec kan er met zijn pet niet bij waarom we in Nederland zo weinig bouwen met stro. Een prachtig biobased product dat door de eeuwen heen heeft laten zien dat het duurzaam is. In Nederland hebben we genoeg stro om jaarlijks 75 duizend huizen van te bouwen. Het wil nog niet echt van de grond komen. Jammer, zegt Walrecht. Op het innovatie event Futurebuild Digital op dinsdag 26 april legt hij uit waarom.
Met Strotec was Walrecht al langer op zoek naar de mogelijkheden om te bouwen met stro, omdat het als restproduct uit de akkerbouw een heel goede ‘footprint’ heeft, totdat hij tegen het Litouwse Ecococon aanliep. Sinds die tijd is Strotec exclusief partner voor dat bedrijf in Nederland. Hoe zit dat? Walrecht: “We geloven in bouwen met stro, maar dan wel in een prefab-vorm. We waren bezig een dergelijk systeem te ontwikkelen tot we erachter kwamen dat er in Litouwen al een bedrijf bestond met een volledig operationeel systeem zoals wij dat voor ogen hadden. Dan ben je natuurlijk snel klaar.”
“De voordelen zijn evident. Het gaat om materialen waarin CO2 uit de atmosfeer is opgeslagen, maar dankzij de grote thermische prestaties van ons systeem besparen we ook veel energie gedurende de hele levenscyclus van deze gebouwen vanwege de hoge isolatiewaarde. In feite heb je het over een geprefabriceerd bouwsysteem. Je levert bij ons een bouwtekening in. Wij maken de productietekening. De blokken worden vervolgens genummerd en last-minute aangeleverd op de werkplaats of in een bedrijfshal waar zelfs een hele gevel geprefabriceerd kan worden. Voorlopig wordt het geproduceerd in Litouwen en Slowakije omdat we in Nederland nog geen eigen productielijn hebben.”
Dat is ook niet erg duurzaam. Stro prefab-en om het vervolgens naar Nederland te vervoeren.
“Dat klopt en jammer, maar een Nederlandse productielijn kan er pas komen als er hier voldoende afzet is. Zodra dat het geval is, gaat Ecococon ook in Nederland een eigen lijn neerzetten. Volgens mij is dat een kwestie van tijd, want als we op dit moment op de huidige manier doorgaan met bouwen, met veel CO2 uitstoot bij het bouwen, is het CO2-plafond binnen een jaar of zes bereikt. Stro slaat juist veel CO2 op dat in het bouwmateriaal blijft opgeslagen.. Je bouwt heel snel en in feite zijn er geen beperkingen. Stro is in voldoende mate voorhanden. Rij door door Noordoost hoek van Frankrijk. Je ziet alleen maar graan, dus stro. Van de eigen stro die we in Nederland zouden kunnen gebruiken om huizen van te bouwen exporteren we een deel naar Duitsland als vervanger van bruinkool. In plaats van ermee te bouwen, en grote hoeveelheden CO2 langdurig op te slaan, verbranden we het en komt de CO2 weer vrij.”
Futurebuild Digital | 26 april
Dinsdag 26 april aanstaande gaan professionals uit de bouw, vastgoed en corporatiesector online praten over de toekomst van biobased materials en urban mining tijdens Futurebuild Digital.
Bekijk hier het hele programma
Het komt toch niet lekker van de grond: bouwen met stro.
“Dat heeft alles met de bouwsector te maken, bouwers zijn gewend in stenen te denken. Alles wat afwijkt of nieuw is, heeft het daardoor moeilijk. De bouw is niet ingericht op dit soort nieuwe systemen. Het zit in de koppen van de aannemers waardoor het niet van de grond komt. Toch zijn er lichtpuntjes. In opdracht van Bouwfonds zijn er 25 woningen van stro gebouwd, we hebben geleverd voor een sporthal en voor een scholencomplex. Het begint mondjesmaat te komen. Onze doelstelling ligt op een paar honderd woningen per jaar. We zijn er trots op dat we in de finale zitten van de competitie van Ballast Nedam voor het Natuurhuis.”
Heeft het ook met vooroordelen te maken?
“Er wordt gedacht dat het een brandbaar product is. Simpel te ontkrachten.Onze prefab-elementen hebben een brandcertificaat van twee uur, omdat de stro geperst is kan er geen lucht bij en brandt het juist heel moeilijk Ik zie alleen maar voordelen. Het is duurzaam. De eerste stro-pers is uitgevonden in Amerika. We zien daar schuren die daar al honderdvijftig jaar staan. Binnen in nog net zo goed als toen ze werden gebouwd. Zaak dat je het goed droog houdt. In ons systeem werken we met een waterkerende, luchtdichte, maar damp-open folie. Vooral een stukje van de grond bouwen, voetjes van de vloer en er gaat niets rotten. Vergelijk het met een Gore-tex jas. Het blijft ademen en is waterdicht. En wat nog mooier is: je hebt er nauwelijks een klimaatinstallatie voor nodig, want er is nauwelijks energievraag. Ook dat scheelt.”